dilluns, 25 de gener de 2010

ENSAÏMADA DE MALLORCA




Feia molt de temps que tenia ganes de preparar una ensaimada, tot primer ho veia molt complicat peró la veritat és que no, és una recepta molt sencilla, una de les normes perque et quedi perfecte és respectar el temps de llevat, tot el demès és com un joc de nens,al final de la recepta us deixo un pas a pas (en el llibre també li tenia) i la veritat és que em va anar molt bé.

font: Llibre pan i bolleria de thermomix



INGREDIENTS:


100 gr de sucre


massa mare:


50 gr d'aigua tèbia

10 gr de llevat de forner

90 gr de farina de força (molt important, per el llevat)


Massa ensaimada:

100 gr d'aigua

75 gr de sucre

2 ous

50 gr de mantega de porc

150 gr de massa mare

410 gr de farina de força

1/2 culleradeta de sal

2 cullerades d'oli d'oliva


Per formar les ensaïmades:


100 gr de mantega de porc


Farcit:


500gr de cabell d'angel



PREPARACIÓ:


1. Posem els 100 gr de sucre al vas i pulveritzem 30 segons, velocitat 5-10. Retirem i reservem

Massa mare

1. Posem al vas l'aigua tèbia, el llevat i programem 10 segons, velocitat 3.

2. Afegim els 90 gr de farina i amassem 1 minuts a velocitat 3. Trèiem la massa formant una bola i la deixem reposar dins d'un vol amb aigua tèbia, fins que suri i dobli el seu volum (15 min aprox)


Massa ensaïmada

1. Posem tots els ingredients al vas amb l'ordre que estan escrits menys l'oli i programem 30 segons velocitat 6.

2. A continuació programem 3 minuts, vas tancat, velocitat espiga. Comprovem la textura, té de ser una massa toba.

3. Tornem a programar 3 minuts, velocitat espiga i anem afegint les dues cullerades d'oli pel bocal. Retirem del vas i anem a treballar-la sobre una superfície untada amb oli.

4. Dividim la massa en dues boles, o si volem fer-les individuals amb petites porcions de 40 gr cada una. ( Si les fem grosses en surten dues, si les voleu petites unes 20). Estirem la massa amb un corró i la deixem tant fina com podem, llarga i prima, la pintem amb mantega de porc fossa i la farcim amb el cabell d'angel, la cargolem, ens quedarà com un caneló molt llarg, desprès l'anem enrotllant com si féssim un cargol. La deixem reposar de 10 a 12 hores en un lloc càlid sense corrent d'aire. (jo les vaig deixar tota la nit a dins del forn).

Precalentem el forn a 180º


5. Un cop la massa a llevat, abans de posar-les al forn a coure, primer les pulveritzerem amb aigua, i desprès si cap a coure 15 minuts a 180º. Espolvoregem de seguida amb sucre glaç (amb calent)


Us deixo un pas a pas:





Aquí la massa estirada, ja amb el farcit





Cargolada








Enrotllem com si féssim un cargol






Aquí ja formada sense llevar








Aquí reposada 12 hores, abans d'entrar al forn
















5 comentaris:

  1. Mira, no m'he atrevit mai a fer ensaïmades i crec que aquesta recepta la faré, sembla més fàcil que d'altres que he vist, gràcies. Ptons

    ResponElimina
  2. si la veritat és que no són gèns complicades de fer, hi ha més a més el gust que tenen és bonissim, també la textura és molt esponjosa.
    Petons

    ResponElimina
  3. Tota la raó! No són complicades de fer i queden boníssimes! Felicitats!
    Petons!

    ResponElimina
  4. Dilluns tenim festa d'aniversari, i com que a la interessada no li agraden els pastissos (és tot un trauma tenir una filla de 4 anys així...), estic indecís entre fer una ensaïmada gegant o un croissant gegant. En alguna ocasió he fet croissants amb la recepta de Pan y bollería, ara potser ha arribat el moment de provar de fer ensaïmada... o les dues coses :-D

    ResponElimina
  5. Nan, no et faci cap por queden perfectes a mi m'en van sortir dues de grans.

    ResponElimina

Moltes gràcies per compartir amb mi la teva opinió.