dijous, 21 d’abril de 2011

LIONESES DE NATA I CREMA


 Avui us porto unes postres molt clàsiques hi ha la vegada molt fàcils, no s'ha de ser cap expert per saber fer unes lioneses, excepten qualsevol farcit dolç o salat. També us explicaré com montar la nata amb el thermomix, ja que a vegades ens costa una mica i si ens passem de temps ens queda mantega.

INGREDIENTS:

Massa choux:
100 gr de mantega
4 ous mitjanets
160 gr de farina de rebostería
250 gr d'aigua
1 polsim de sal
5 gr de sucre

Per farcir:
crema pastíssera aquí la recepta
Nata especial per montar 35% materia grassa

PREPARACIÓ:

1. Posarem un vol sobre la tapa del thermomix, apretarem el botó de la bàscula i pesarem la farina. Reservem
2. Posarem l'aigua, la mantega, el polsim de sal, el sucre al vas i programarem 5 minuts, 100º, velocitat 4.
3. Afegirem la farina de cop perquè ens quedi cuita i remenarem 15 segons a velocitat 4. Deixarem refredar la massa uns 15 minuts.
4. Ara posarem el thermomix a velocitat 4 i per el bocal anirem afegint els ous d'un en un fins veure-ho ben integrat. Posarem aquesta massa en una màniga pastíssera i la deixarem refredar del tot a la nevera (millor d'un dia per l'altre).
5. Precalentem el forn a 180º a dalt i abaix
6. Anem fent petites porcions sobre la plata del forn i les posem a coure 20 minuts, és molt important que durant la cocció no obriu la porta del forn perquè això el refredaría i us quedarien planeres.

Montar la nata:

El que és molt important perquè ens quedi ben montada és que sigui ben freda (jo la poso uns minuts al congelador abans de montar-la, no val que estigui a la porta de la nevera, millor a la part més freda) Desprès quan l'aneu a utilitzar és molt important remenar bé el pot perquè la matèria grassa quedi ben repartida.
El vas també és millor que sigui ben fred, si voleu el podeu posar uns minuts a dins la nevera. Per montar poca qüantitat de nata sempre posarem les papallones, a partir de 500 gr no farà falta, però la montarem a velocitat 5, en canvi amb les papallones el màxim permès és 4, 3i 1/2 ideal.

Per 300 gr de nata:

1. Posarem les papallones a les ganivetes, afegirem la nata i programarem velocitat 3 i 1/2 sense posar-hi temps, quan vèiem que la nata no esquitxa al cubilet, el treurem i per el bocal anirem controlant (jo aquest moment aprofito per posar-hi un parell de culleradetes de sucre glaç) ara si que no podem badar quan vèiem que ens comença a quedar enganxada a les parets del vas, anirem baixant la velocitat i la parem, obrim i amb una cullera comprovem si està ben montada, com és fa això, doncs molt fàcil quan l'agafes amb la cullera si la tombes no cau o baixa molt a poc a poc, si cau molt ràpid és que encara no està ben montada, tanquem el vas i tornem a programar la mateixa velocitat sense programar temps i continuem  vigilant.

Us deixo una foto perquè vèieu la textura que a de tenir. El temps depèn molt de la marca de la nata n'hi ha que amb 1minut ja està montada  en canvi ni ha d'altres que els i costa més. Si li poseu sucre tal com faig jo sempre li costarà una mica més de montar, hi ha gent que li posa un cop està montada.


BONA SETMANA SANTA A TOTHOM!!!

8 comentaris:

  1. Les lioneses a casa meva sempre tenen l'èxit assegurat!

    ResponElimina
  2. Deliciosas siempre las lionesas y además te han quedado preciosas. La nata es un poco complicada, pero con paciencia se consiguen buenos resultados.
    Un besito

    ResponElimina
  3. Hola Judith!No sábes que envidia me da la pasta,aún no me animé hacerla.No tengo la tx y a mano lo veo complicado...a ver si me animo y hago la mitad de la cantidad,así me custa menos y practico.Te quedaron muy lindas,con un aspecto apetecible..no veas lo que gustan en mi casa y siempre me lo recriminan jejej

    UN beso y feliz fin de SS ;))

    ResponElimina
  4. Les lioneses són un dels postres que més m'agraden i justament, sempre les prefereixo de nata o de crema, de trufa encara que les puc menjar no en sóc tan partidaria

    Un petó!

    ResponElimina
  5. Hola!
    Què bones les lioneses!! T'han quedat esplèndides! Petons

    ResponElimina
  6. Les Lioneses son un clàssic que no falla mai
    Les teves estan estupendes.
    Bona cuina

    ResponElimina
  7. Judith, quines lioneses més maques t'han quedat! Jo aquesta Setmana Santa he fet per primera vegada lioneses. Però una cosa, la recepta que he fet servir no porta sucre la pasta choux, m'ha agradat veure que tu ni poses perquè el que vaig trobar era la pasta quedava molt insípida, encara que amb el farcit estaven boníssimes.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  8. Judith, aquestes lioneses han estat un èxit. Boníssimes!!!

    ResponElimina

Moltes gràcies per compartir amb mi la teva opinió.